Ripple


Ripple is een vreemde eend in de top 3 van de huidge cryptocurrencies. Het netwerk en de coin hebben eigenlijk vrij weinig met elkaar te maken. Ryan Fugger, de ontwikkelaar, werkte bij een grote bank en zag de problemen die er waren met het tussen banken versturen van geld, uiteraard een veelvoorkomende activiteit. Hij zette daarom een betalingsdienst op zoals er al zovelen waren om het makkelijker te maken om geld te versturen. Via wat oninteressante omwegen werd dit Ripple Inc. Een bedrijf wat diensten aanbiedt om geld (of zelfs airmiles) te versturen via een blockchain. Ook werd er een eigen munt uitgegeven die XRP werd gedoopt, de reden hiervoor is een raadsel.

Bijzonderheden:
Mining
Ripple kent geen mining. Het werkt met computers die bij afhandelaars en banken staan die een consensus proberen af te stemmen over de uitgevoerde transacties. Echter, doordat consensus vereist dat iedereen (lees de meerderheid) van de leden het eens is over een transactie, kunnen malafide deelnemers buiten spel gezet worden. Dit zorgt voor een groot vertrouwen in deze manier van verzenden.

Beheer
Het Ripple netwerk is in handen van 1 bedrijf, Ripple Inc. Zij ontwikkelen nog altijd het netwerk en doen dit in samenspraak met grote partners uit de betalingswereld.

Omstredenheid
XRP werd van de 1 op de andere dag gemaakt, niet 1 coin maar gelijk 38739142811 stuks. En daarvan hield Ripple Inc 20% in eigen handen. Klinkt als de ideale manier om rijk te worden, je begint je eigen munt en geeft jezelf er gelijk een heleboel. En er zitten gewoon keihard commerciële belangen aan. Maar Ripple heeft hier geen waarde aan gehangen, dat heeft de markt zelf gedaan.

Waarde
Er zijn twee verschillende waardes aan te duiden. Het Ripple netwerk is heel interessant en absoluut waardevol als bedrijf gezien. Het heeft echte toepassingen en maakt een enorme opmars in het toekomstige betalingswezen. Het wordt doorontwikkeld en de financiële industrie is zeer geïnteresseerd. Ripple kan heel goed de opvolger/vervanger van SWIFT worden.
Anderzijds is er de coin XRP. Deze heeft geen enkele logische waarde, zelfs niet als verbergmiddel voor je geld van de overheid, aangezien het wordt beheert door de banken van de wereld. De huidige waarde is enkel gebaseerd op speculatie en het misverstand dat XRP hetzelfde is als Ripple.

Reageren is niet mogelijk