Ethereum


Ethereum is in 2013 uitgedacht en ontwikkeld door Vitalik Buterin (M). Hij vond Bitcoin niet uitgebreid genoeg en vond dat er wat extra functionaliteit aan toegevoegd moest worden. Zijn systeem doet alles wat bitcoin doet, volgens dezelfde principes als blockchain, miners en wallets maar dan met wat extra nieuwigheden. Dit nieuwe systeem stond direct los van Bitcoin.
Ook Ethereum heeft al een scala van veiligheidsproblemen gehad, met het verdwijnen van een kleine 150 miljoen dollar aan waarde in onbekende handen als gevolg op het hoogtepunt. In reactie hierop is Ethereum in 2 delen gesplitst (heel logisch); te weten Ethereum, waarbij deze hack teruggedraaid werd, en Ethereum Classic, waar de gestolen coins bij de dieven bleven.
Een interessante analogie zou zijn dat elke keer als je spijt hebt van een betaling, je jouw bankrekening en uiteraard ook die van alle andere mensen in twee├źn splitst. Daarna draai je op 1 rekening de transactie terug, en op de andere niet. En de waarde van je geld wordt in beide gevallen gehalveerd.

Wat is er dan anders?
Contracten op het Ethereum netwerk
Er hangt een hele programmeertaal in dit netwerk waardoor gebruikers zelf software kunnen maken, tegen betaling van een fee aan het Ethereum-netwerk voor rekentijd op de computers van de miners. Een simpel voorbeeld is Cryptokitties; een soort tamagotchi die je kan opvoeden en verkopen zelfs. Een ander voorbeeld is de DAO, een soort marktplaats voor ICO’s. Een ICO is een “initial coin offering” waarbij je een soort aandeelhouder kan worden in een nieuw op te starten project. Voor de beginners is het aan te raden ICO’s volledig te negeren, er zijn extreem veel oplichters actief door het gebrek aan toezicht hierop. Ook is er een wildgroei aan andere cryptomunten, die tokens worden genoemd die dus onder het Ethereum netwerk hangen en geen zelfstandig leven hebben.

Verdere ontwikkeling
Het Etherium netwerk is nog jong, en vol in ontwikkeling. De problemen die Bitcoin nu heeft worden actief bestreden door de ontwikkeling van toekomstige verbeteringen.

De munt
De munt is niet bedoeld als betaalmiddel tussen personen, maar als betaalmiddel voor de programma’s die eronder draaien. De munt zelf heet ether, en dient dus als een soort brandstof. De term “gas” wordt hier doorgaans ook voor gebruikt.

Mining
Op dit moment werkt dit hetzelfde als mining van bitcoin. Miners houden de boel bij en krijgen hiervoor geld via hetzelfde proof of work systeem. Echter op relatief korte termijn zal dit omgezet worden naar proof of stake. Dit haalt de berekening van het controle getal weg, en laat de computer zich focussen op het uitvoeren van de software en de transacties. Hoe dit in de praktijk gaat werken is echter nog niet bekend. Wel is zeker dat om mee toe doen met proof of stake, je al in bezit moet zijn van een grote hoeveelheid ether.

De waarde
De waarde van Ethereum is te vergelijken met die van goud waarmee je slechts 1 ding kan kopen; namelijk rekenkracht van iemands anders zijn computer. Het is ook, zoals eigenlijk elke cryptocoin een plek om je geld te verbergen van overheid en belasting. Grote verschil met bitcoin is dat er echter in verhouding veel meer ether is, en er komt ook steeds meer bij. Momenteel is de verhouding 1 bitcoin op 5.8 ether. Als beide netwerken even goed zijn, zal de prijs dus logischerwijs 1/6 van de prijs van bitcoin moeten zijn. Met het werkelijke ‘nut’, wat een zeer los begrip is aangezien er nog geen enkele nuttige toepassing draait op dit netwerk, zou hier wellicht zelfs een beetje extra waarde in zitten. Dit is absoluut geen aankoopadvies, aangezien de bitcoin nog altijd veel te hoog gewaardeerd is. Zodra deze keldert zal ether namelijk net zo hard onderuit gaan.

Reageren is niet mogelijk